word Smeerboel ambassadeur

Wie zijn toch die mensen die altijd om gastenlijst vragen?

05 september 2018

De gastenlijst.

De lijst die ooit het leven in geroepen is om partners, vrienden, familie en hier en daar een scharreltje van een vrije kaart te voorzien. Vandaag de dag wordt de gemiddelde organisatie van een festival doodgegooid met irritante gastenlijstsloeries. Op de gastenlijst staan is zogenaamd cool en een kaartje kopen is gewoon écht een no-go. De gratisgeneratie. Dit zijn ze.

1. Eenvriendvan de organisator.

Luidt vaak vijf minuten voordat het feest begint het gesprek in met: ‘Heee lang niet gesproken man! Je gaat wel lekker he tegenwoordig?’ Hij probeert hiermee zijn uiterste best te doen om in twee zinnen een hechte vriendschapsband te kweken. Desnoods gooit ‘ie er nog een zin achteraan met: ‘We moeten snel weer een keer wat doen ouwe!’ Ja, klopt. Wat dacht je van om de beurt een liter chloor atten? En dat jij dan begint?

2. Deinfluencer’. 

Dit kan Sanne zijn met een lifestyleblog en 30k volgers maar ook een Romy met 2000 volgers, die durft te zweren voor een ‘creatief festivalreport’ als ze op de lijst gezet kan worden. Tegenwoordig zijn er ook zó veel manieren om je Breezer te filmen.

3. De ik-leef-iedere-week-op-vijftig-cent-persoon.

Dit is de persoon die, als ‘ie eens in de drie weken een bezoekje aan de appie Vondellaan brengt, thuiskomt met drie broden, een pak AH basic kaas en vijf andere random items met 35% korting erop waarvan ‘ie beweert daar ‘écht zin in te hebben’. Aangezien hij in de friettent 3,50 per kwartaal verdient, is zijn enige optie schooien voor een kaartje. 

4. De groupie

Begint meestal met: ‘Hee, ik zag je laatst nog ergens knap zijn!’ Vervolgt door ‘Ff vraagje: kan je mij en een vriendin eventueel op de lijst zetten?’ Ja schat. Ja. Op de bangalijst.

5. De arrogante zelfingenomen klootzak.

‘Ik ga niet als ik niet op de lijst sta hoor’, zegt hij tegen zijn onderdanige vrienden. Deze persoon ontbreekt aan iedere vorm van zelfreflectie en vindt vooral zichzelf héél cool en speciaal. Weet hij veel dat de enige die nog tegen hem opkijken zijn buurjongens Sam (8) en Timmy(13) zijn.

6. De totale onbekende van de organisator

Dit kan dj Arno Jansen uit Putten zijn of een organisator van een straatfeest in Warmenhuizen, waar al sinds 1978 niemand meer komt. Hij probeert de organisatie in een mailtje via zijn Gmail account ervan te overtuigen dat hij ‘in de scene’ zit en dus echt ff op de gastenlijst gezet moet worden. 

Door: Marjolein Heemskerk